En kort översikt över rockmusikens förflutna

olandceltic

Rockmusik uppstod från rock’n’roll-rörelsen på 1940- och 1950-talet, som påverkades av country- och afroamerikansk rytm och blues från 1920- och 1930-talet. Rockmusik har kontinuerligt utvecklats och producerat undergenrer som finns över hela världen sedan starten.

Trots det faktum att rock’n’roll hade ökat i popularitet i USA under många år, var det först 1955 som Bill Haleys Rock Around The Clock slog nummer 1 på hitlistorna och banade väg för rockmusik till bli en stor del av populärkulturen. Många framstående soloartister vid den tiden inkluderade Elvis Presley, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis och Carl Perkins. Under denna tidsperiod började musiker överge den akustiska gitarren till förmån för elgitarrer.

Kalifornien var ett ledande ljus för den elektriska gitarren i början av 1960-talet, med en mängd olika grupper som skiftade bort från rock’n’roll och mot surfmusik. Beach Boys, som snart blev rörelsens affischpojkar, var den mest kommersiellt populära akten vid den tiden.

En punkrock-grundfärg för nykomlingar

Under tiden, i Storbritannien, påverkades band fortfarande av R&B och blues från USA, men de skrev mer livliga och optimistiska låtar. Beatles, The Rolling Stones och The Kinks var alla populära över Atlanten, och deras ljud myntades den brittiska invasionen. Elektriska gitarrer blev också ett ledande instrument, där artister som Eric Clapton och Jimi Hendrix blev populära i slutet av 1960-talet och i början av 1970-talet blues, folkmusik och psykedeliska rockscener.

Trots det faktum att många andra undergenrer som glamrock och progressiv rock uppstod i slutet av 1960-talet, uppnådde många av dessa banbrytande band inte mainstream-framgång förrän på 1970-talet, då artister som Pink Floyd, David Bowie, Fleetwood Mac och Led Zeppelin blev kulturella ikoner. Rockmusik blev allt tyngre eftersom mer distorsion applicerades på instrumenten, vilket resulterade i uppgång och fall av Thin Lizzy, Aerosmith, Van Halen och AC / DC i slutet av årtiondet, liksom uppgång och fall av punkrörelsen. Heavy metal-band som Black Sabbath, Motorhead och Kiss gjorde också ett namn för sig med en mörkare, mer gotisk ton.

Vad är hiphopens rötter och vilka låtar lyssnar du på?
På 1980-talet såg uppkomsten av post-punk-band, new wave och nya romantiker, som alla såg gitarrorienterad rockmusik ta en mer elektronisk vändning. Med tangentbordstung musik blev New Order, Duran Duran, The Police, Talk Talk och Eurhythmics tidens emblem, men gitarrband som U2, Dire Straits, Echo och The Bunnymen och The Cure lyckades behålla framgångsrika karriärer mitt i den elektroniska förändringen.

REM, Jane’s Addiction och The Smiths, som alla kom under paraplyet av alternativ rock, uppfann den konventionella banduppsättningen.

Trots nedgången av klassisk rock var Bruce Springsteens Born In The USA en av de mest kända låtarna under årtiondet, och albumet hyllades ofta som en av de bästa genom tiderna.

Historia i Rock

Tillkomsten av ny teknik som 45 RPM (varv per minut), den 33 och 13 RPM långa skivan, 45 RPM jukeboxar och solida gitarrer och basgitarrer var en av anledningarna till att rock and roll härstammar från 1950-talet. Människor var tvungna att lyssna på deras musik på skivor eftersom stereoanläggningar ännu inte uppfanns på 1950-talet. De äldre skivorna var stora (78 RPM) och förstördes lätt innan de nya skivorna kom till, men när tekniken avancerade på 1950-talet kunde fler detaljer packas in i en skiva och kvaliteten på dessa skivor förbättrades dramatiskt. 45 RPM-poster, liksom 33 och 13 RPM-poster, blev kända. Singlar var 45 RPM-skivor som kunde hålla en låt på båda sidor och var mycket billigare och mindre än 78 RPM-skivor. Mindre fonografer (skivspelare) kunde spela 45 RPM-skivor, som var billiga och lätta att underhålla. 45 varv / min-rekordet köptes mestadels av ungdomar, medan 33 och 13 varvtalet mestadels köps av vuxna. Vuxna köpte det här albumet eftersom det hade fler låtar än de flesta skivor med 78 rpm och ljudet av musiken var mycket högre. På sina konsolgranografer fortsatte vuxna att spela den här låten.

Transistorradion var en annan modern typ av teknik som uppstod på 1950-talet och snabbt blev populär. De var små och billiga, och precis som tonåringar hade mindre fonografer blev dessa små radioapparater populära och hittade sig in i tonårsrum och bilar. Radios i bilar började bli populära, och även om de ursprungligen var dyra, eftersom deras popularitet växte, började priserna sjunka. (Det är svårt att föreställa sig en bil utan radio idag.)

Transistorradion var en annan modern typ av teknik som uppstod på 1950-talet och snabbt blev populär. De var små och billiga, och precis som tonåringar hade mindre fonografer blev dessa små radioapparater populära

och vägen in i tonårsrum och bilar. Radios i bilar började bli populära, och även om de ursprungligen var dyra, eftersom deras popularitet växte, började priserna sjunka. (Det är svårt att föreställa sig en bil utan radio idag.)

Tänk på det.

På 1950-talet lyssnade en grupp tonåringar på musik.
På ”vita” radiostationer började Joe Turners sång Shake, rattle, roll spelas strax efter. Radiostationerna som spelade “vit” musik var övertygade om att ingen av dessa barn skulle köpa skivor från “svarta” musiker, så de började leta efter “vita” musiker för att spela R&B, grupper som Bill Haley och hans kometer (han var ursprungligen i ett countryband som kallas sadelmännen) och solohandlingar som Elvis Presley, liksom människor som hade en historia med countrymusik och berättade för dem om det. De smälte bluesbaserade låtar med iögonfallande, snabb och spännande musik som kunde dansas till, och deras musik blev känd som Rock and Roll, och därmed började Rock and Roll. Rock and Roll växte snabbt i popularitet eftersom tonåringar äntligen hade sin egen musik, till stor förskräckelse för sina föräldrar.

Huvudinstrumentet i tidig rock and roll var alltid en saxofon eller ett piano, men i slutet av 1950-talet var saxofon och piano inte längre blyinstrumenten, och gitarr hade tagit sin plats.